Rozhovor s MUDr. Petrem Horou o genomické a personalizované medicíně

12. únor 2016   Tisk a zprávy   3 minuty čtení

Respektujte své geny, zlepšíte si tím život. Lékař vám odebere vzorek krve a provede analýzu DNA. Na jejím základě vysloví předpověď, jaké onemocnění včetně těch nejvážnějších vám hrozí a sestaví doporučení, co byste měl dělat, abyste propuknutí choroby oddálil nebo v ideálním případě zabránil. Z analýzy potravinových intolerancí i genů vašich střevních bakterií určí, které potraviny byste měl omezit, protože si jimi nevědomky způsobujte zdravotní nebo i psychické komplikace.

Rozhovor s MUDr. Petrem Horou o genomické a personalizované medicíněRozhovor s MUDr. Petrem Horou o genomické a personalizované medicíně

Lékař vám odebere vzorek krve a provede analýzu DNA. Na jejím základě vysloví předpověď, jaké onemocnění včetně těch nejvážnějších vám hrozí a sestaví doporučení, co byste měl dělat, abyste propuknutí choroby oddálil nebo v ideálním případě zabránil. Z analýzy potravinových intolerancí i genů vašich střevních bakterií určí, které potraviny byste měl omezit, protože si jimi nevědomky způsobujte zdravotní nebo i psychické komplikace.

Zdá se vám to jako šarlatánství nebo sci-fi. Kdepak. Řeč je o tzv. 5P medicíně, nebo-li genomické a personalizované medicíně, což je jeden z nejmodernějších medicínských oborů současnosti a v západní Evropě i v USA je na velkém vzestupu. V Česku patří mezi jeho významné průkopníky plzeňský lékař Petr Hora.

Genomické medicíně se začal věnovat kolem roku 2003 a byl jí zcela fascinován. „Poprvé v dějinách medicíny se naskytla možnost nediagnostikovat nemoc dle příznaků, ale úplně a včas nemoci předejít díky analýze našeho genomu,“ vysvětluje Petr Hora.

Personalizované medicíně se začal intenzivně věnovat a spolupracovat se světovými lídry genomiky. Umožnilo mu to zavést tyto nejmodernější formy prevence postupně do denní praxe a v rámci rodinné Kliniky Medical Beauty v Plzni provozuje v současnosti jediné pracoviště v Česku, které poskytuje komplexní 5P medicínskou péči.

Pane doktore, vysvětlete prosím ve stručnosti, co to je 5P medicína a v čem mi jako pacientovi může být prospěšná?

Lidské tělo obsahuje jak genetickou informaci obsaženou v našich vlastních buňkách – lidský genom, tak genetickou informaci obsaženou v mikrobech, které naše tělo kolonizují – lidský mikrobiom. Poměr velikosti genetické informace je 46% versus 54% ve prospěch mikrobů – mikrobiomu. Dokončení projektu Human Genome Project v roce 2003 umožnil vznik prediktivní genomiky, která určuje naše predispozice k onemocněním. Výzkum v oblasti mikrobiomu naopak potvrzuje obrovský vliv především střevního mikrobiomu na naše zdraví, vznik a rozvoj civilizačních chorob. Znalost těchto dvou informací – a to je předmětem 5P medicíny – o našich genetických predispozicích a složení střevního mikrobiomu nám umožňuje účinnou prevenci vzniku onemocnění a zpomalení stárnutí. Respektování doporučení z nich vyplývajících je vědci nyní považováno za moderní elixír mládí.

Co tedy znamená zkratka „5P“?

Pět klíčových charakteristik naší péče. Za prvé je to péče „personalizovaná“. Poskytneme vám individualizované a přesné doporučení vycházející z kombinace analýzy vašeho genomu, vyšetření střevního mikrobiomu, potravinových intolerancí a případně dalších analýz.

Za druhé je to péče „prediktivní“. Pomocí uvedených vyšetření vám zjistíme předpoklady k onemocněním, což vám následně umožní přijmout včas taková opatření, aby u vás choroba buď vůbec nevznikla nebo byl výrazně oddálen její nástup.

Do třetice je to „prevence“. Zásadní cíl naší péče je včas předcházet vzniku civilizačních chorob i dalších nemocí dříve, než se projeví svými příznaky nebo komplikacemi.

V neposlední řadě je péče „participativní“, což znamená, že doporučení vyžadují aktivní participaci tedy účast pacienta, který se změnou svého životního stylu aktivně podílí na úspěšné prevenci.

A co je rovněž důležité, je to péče „permanentní“. Náš genom se nemění a výsledky našich vyšetření DNA mají trvalou platnost – analýzu DNA tak není nutné opakovat. Na základě nových lékařských výzkumů se mohou měnit a zpřesňovat naše doporučení pro pacienta. Druhým významem slova „permanentní“ je naše snaha využívat ke kontinuální monitoraci zdravotního stavu i aktivit pacienta komunikační technologie – chytré telefony.

Hodnocení

Hodnocení: 2.82 hvězdiček / Hodnoceno: 11x

Čtěte také...

Proč je Power Plate ten nejlepší pohyb pro ženu

Často od svých klientek slýchávám, jak moc dobře na svůj věk vypadám…. Což je super, protože to rozhodně dodá sebevědomí:) Co dělám pro svoji postavu? Důležité jsou dvě informace: 1. genetikou to nebude - oba rodiče jsou silní - jemně řečeno:) 2. nikdy jsem nedržela žádnou dietu.

Novinky z 21. Světového kongresu IMCAS v Paříži

Světový kongres anti-aging medicíny IMCAS v Paříži patří k vůbec největším setkáním odborníků ať už jde o počet účastníků (více než 10 tisíc z celého světa) či přednášejících (745), jednotlivých sekcí (265) nebo vystavovatelů (265).

CELULITIDA? KONEČNĚ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY….

Jaro je tady a s ním často skloňovaná celulitida. Máme ji (téměř) všechny a přečetly si o ní také už (téměř) vše. Nechci na tomto místě opět připomínat její příčiny a co všechno bychom měly dělat, abychom ji alespoň trošku držely “na uzdě”…

10 tipů, jak na pigmentové skrvny

Začněme od konce: pigmentové skvrny už máme a chceme se jich zbavit. Doporučuji vyhledlat estetického dermatologa a nechat si poradit, jinak vynaložíte zbytečně mnoho financí na různé “zaručeně bělící” prostředky a výsledkem budete zklamaná. A hlavně si budete jisti, že jde pouze o benigní hyperpigm…